17. 11. 2023 smo številne šole, vrtci in drugi vzgojno-izobraževalni zavodi trinajstič zapored dan začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki letos v ospredje postavlja žita. Projekt letos poteka pod sloganom Kruh za zajtrk – super dan. Zajtrk sestavljajo kruh, mleko, maslo, med in jabolko. Projekt v ospredje postavlja ozaveščanje otrok o pomenu kmetijstva, čebelarstva in varovanja okolja ter poziva k uživanju lokalno pridelane hrane.
Na naši šoli smo za višje razrede organizirali naravoslovni dan. Začeli smo ga z zajtrkom, nato smo vsi skupaj zapeli Slakovega Čebelarja. Na instrumentih so nas spremljali Rene, Bine, Mark, Nejc in Nik. Nato smo se posvetili peki kruha. Da je kruh nastal, smo morali v terilnicah streti žito. Pšenico je darovalo mlinarstvo Mlinnemec, Bogdan Nemec s. p. iz Podstenj, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Ker pa je ročno delo zahtevno, smo dodali malo kupljene moke. Naredili smo še kvasec in zamesili testo. Ko je testo vzhajalo, smo naredili iz njega hlebčke in jih spekli. V šoli je zadišalo po odličnem kruhu.
Nina Rutar in Monika Knez, 8. r.